Događanja

UČENIČKA ZADRUGA LUCRUM SUDJELOVALA NA MANIFESTACIJI „PISANICOM DO USKRSA“

 

Učenička zadruga „Lucrum“ sudjelovala je na novoj manifestaciji grada Bjelovara „Pisanicom do Uskrsa“ 30.03.2018. godine. Budući da je učenička zadruga osnovana 08.11.2017. godine ovo je bila tek druga prodajna izložba na kojoj su učenici mogli predstavili svoje proizvode.

Učenici su za ovu izložbu pripremili prigodne ukrase za nadolazeći blagdan Uskrs, a sve su predmete i ukrase izradili pod vodstvom svojih mentorica, a to su nastavnice Blaženka Urh, Snježana Krznarić, Ana Savić i Radmila Popović Kaličanin.

Ukupno ostvaren promet na ovoj manifestaciji iznosi 780,00 kn, a sva sredstva prikupljena prodajom proizvoda namijenjena su nabavi materijala za rad zadruge koja su nam sada na početku rada prijeko potrebna.

Zahvaljujem svima koju su posjetili našu izložbu i kupnjom ukrasa potpomogli rad Učeničke Zadruge “Lucrum“.

 

Predsjednica učeničke zadruge Nikolina Stanivuković, mag.oec.

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________________

Međužupanijski skup učeničkih zadruga Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije

 

10. ožujka 2018. u OŠ Eugena Kumičića u Slatini održan je međužupanijski skup voditelja i suradnika učeničkih zadruga i mladih zadrugara, Podružnica HUUZ-a Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tema međužupanijskog skupa bila je razmjena iskustava i druženje sudionika iz učeničkih zadruga uz kreativne radionice:

  1. Izrada nakita od perlica,
  2. Prezentacija i izrada pralina,
  3. Izrada ukrasnog papira,
  4. Izrada ukrasnih predmeta od špage i perlica.

Iz UZ Lucrum na radionicama su sudjelovali učenici Ivona Tasić, 4.a i Patrik Petak, 3.c u pratnji voditeljice sekcije za izradu rukotvorina profesorice Snježane Krznarić. Učenici su na radionicama imali priliku steći nova znanja koja mogu kasnije primijeniti u svojoj učeničkoj zadruzi.

Osim toga, održan je sastanak podružnica učeničkih zadruga s temom organizacije županijskih smotri učeničkih zadruga. Ove godine škola domaćin županijske smotre je II OŠ Bjelovar, a dogovoreni datum održavanja smotre učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije je 24.05.2018. Prezentacijski štandovi učeničkih zadruga planiraju se postaviti u središtu Trga Eugena Kvaternika oko paviljona.

 Na samom kraju, zahvaljujem se domaćinima, OŠ Eugena Kumičića u Slatini, koja je organizirala za sve učenike i nastavnike obilazak Zavičajnog muzeja Slatine i odlazak na Pustaru Višnjica.

Nikolina Stanivuković, voditeljica UZ Lucrum

___________________________________________________________________________________________

Godišnja skupština Učeničke zadruge Lucrum

 

U ponedjeljak 19. veljače 2018. godine održana je Godišnja skupština Učeničke zadruge „Lucrum“ Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Skupštinu je otvorila predsjednica zadruge Nikolina Stanivuković, a nakon usvojenog dnevnog reda voditeljica je pročitala izvješće o radu iz kojeg je izdvojila sudjelovanje na javnim manifestacijama zadruge u prvom polugodištu, te ostvarene novčane primitke i izdatke.

Voditelji sekcija profesori Snježana Krznarić, Saša Aušperger, Ana Savić i Radmila Popović Kaličanin obavijestili su prisutne o planu radu pojedinih sekcija te su najavili termine radionica za drugo polugodište. Zajedničko svim sekcijama  unutar naše Zadruge je razvijanje poduzetništva, kreativnosti i inovativnosti. Svaka sekcija razvija to na svoj način, a ono što je važno naglasiti jest da učenici uključeni u rad pojedine sekcije nisu isključivo vezani za rad u toj sekciji već se mogu uključiti u rad bilo koje sekcije i odzvati se na bilo koju radionicu.

Osim toga, voditeljica zadruge je obavijestila prisutne o  Međužupanijskom skupu mladih zadrugara, voditelja i suradnika učeničkih zadruga Podružnice HUUZ-a Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije koji će se održati 10. ožujka 2018. godine u osnovnoj školi u Slatini.

Predsjednica zadruge Nikolina Stanivuković, mag.oec.

__________________________________________________________________________________________

UČENIČKA ZADRUGA LUCRUM NA ADVENTU U BJELOVARU

08.11.2017. u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar osnovana je učenička zadruga. Učenici i nastavnici su zajedno odabrali ime zadruge – “Lucrum” (lat. lucrum – dobitak, profit). Prema podacima iz Registra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluju ukupno 23 učeničke zadruge, čiji smo i mi član od 16. studenoga 2017. godine.

Učenici naše Škole mogu se uključiti u jednu ili više sekcija, ovisno o svojim interesima, a mogu birati između sljedećih sekcija: izrada rukotvorina od prirodnih i recikliranih materijala, šivanje i izrada radova od tkanine, dizajn, eko sekcija, pisanje projekata i kazališna sekcija. Trenutno je u učeničku zadrugu uključeno 50ak učenika, a nadamo se da će broj aktivnih učenika u budućnosti samo rasti.

Učeničku zadrugu smo osnovali kako bi učenicima približili poslovni svijet u kojem će i oni uskoro biti aktivni te kako bi ih osposobili za pokretanje vlastitih gospodarskih subjekata. Cilj je razviti kod učenika poslovne vještine i poduzetničke stavove. U okviru zadruge učenici se na kreativan i interaktivan način susreću sa planiranjem i proizvodnjom određenih proizvoda i usluga, predstavljanjem na tržištu, formiranjem cijena proizvoda i usluga uzimajući u obzir troškove i očekivanu korist te marketinškim aktivnostima koje su neophodne za prepoznatljivost na tržištu.

Budući da smo tek nedavno osnovali učeničku zadrugu ovo je bila naša prva prodajna izložba 16.12.2017. na Adventu u Bjelovaru na kojoj smo predstavili proizvode koje su marljivim radom napravili naši učenici. Učenici su na Adventu imali mogućnost primijeniti stečeno znanje pri prodaji proizvode gdje je bilo potrebno ispunjavati i odgovarajuće obrasce. Osim toga, sudjelovanjem na sajmu učenici su dobili prigodu pokazati svoju originalnost, kreativnost te umijeće komuniciranja s kupcima.

Ukupno ostvaren promet na Adventu iznosi 724,00 kn. Sva sredstva prikupljena prodajom proizvoda namijenjena su nabavi materijala za rad zadruge koja su nam sada na početku rada prijeko potrebna. U sljedećoj godini planiramo sudjelovati na Županijskoj smotri učeničkih zadruga te na svim prigodnim aktivnostima organiziranima od strane lokalne zajednice.

Predsjednica učeničke zadruge Nikolina Stanivuković, mag.oec.

 

 

 

 

 

Comments are closed.