Događanja

Godišnja skupština Učeničke zadruge Lucrum

 

U ponedjeljak 19. veljače 2018. godine održana je Godišnja skupština Učeničke zadruge „Lucrum“ Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Skupštinu je otvorila predsjednica zadruge Nikolina Stanivuković, a nakon usvojenog dnevnog reda voditeljica je pročitala izvješće o radu iz kojeg je izdvojila sudjelovanje na javnim manifestacijama zadruge u prvom polugodištu, te ostvarene novčane primitke i izdatke.

Voditelji sekcija profesori Snježana Krznarić, Saša Aušperger, Ana Savić i Radmila Popović Kaličanin obavijestili su prisutne o planu radu pojedinih sekcija te su najavili termine radionica za drugo polugodište. Zajedničko svim sekcijama  unutar naše Zadruge je razvijanje poduzetništva, kreativnosti i inovativnosti. Svaka sekcija razvija to na svoj način, a ono što je važno naglasiti jest da učenici uključeni u rad pojedine sekcije nisu isključivo vezani za rad u toj sekciji već se mogu uključiti u rad bilo koje sekcije i odzvati se na bilo koju radionicu.

Osim toga, voditeljica zadruge je obavijestila prisutne o  Međužupanijskom skupu mladih zadrugara, voditelja i suradnika učeničkih zadruga Podružnice HUUZ-a Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije koji će se održati 10. ožujka 2018. godine u osnovnoj školi u Slatini.

Predsjednica zadruge Nikolina Stanivuković, mag.oec.

__________________________________________________________________________________________

UČENIČKA ZADRUGA LUCRUM NA ADVENTU U BJELOVARU

08.11.2017. u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar osnovana je učenička zadruga. Učenici i nastavnici su zajedno odabrali ime zadruge – “Lucrum” (lat. lucrum – dobitak, profit). Prema podacima iz Registra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluju ukupno 23 učeničke zadruge, čiji smo i mi član od 16. studenoga 2017. godine.

Učenici naše Škole mogu se uključiti u jednu ili više sekcija, ovisno o svojim interesima, a mogu birati između sljedećih sekcija: izrada rukotvorina od prirodnih i recikliranih materijala, šivanje i izrada radova od tkanine, dizajn, eko sekcija, pisanje projekata i kazališna sekcija. Trenutno je u učeničku zadrugu uključeno 50ak učenika, a nadamo se da će broj aktivnih učenika u budućnosti samo rasti.

Učeničku zadrugu smo osnovali kako bi učenicima približili poslovni svijet u kojem će i oni uskoro biti aktivni te kako bi ih osposobili za pokretanje vlastitih gospodarskih subjekata. Cilj je razviti kod učenika poslovne vještine i poduzetničke stavove. U okviru zadruge učenici se na kreativan i interaktivan način susreću sa planiranjem i proizvodnjom određenih proizvoda i usluga, predstavljanjem na tržištu, formiranjem cijena proizvoda i usluga uzimajući u obzir troškove i očekivanu korist te marketinškim aktivnostima koje su neophodne za prepoznatljivost na tržištu.

Budući da smo tek nedavno osnovali učeničku zadrugu ovo je bila naša prva prodajna izložba 16.12.2017. na Adventu u Bjelovaru na kojoj smo predstavili proizvode koje su marljivim radom napravili naši učenici. Učenici su na Adventu imali mogućnost primijeniti stečeno znanje pri prodaji proizvode gdje je bilo potrebno ispunjavati i odgovarajuće obrasce. Osim toga, sudjelovanjem na sajmu učenici su dobili prigodu pokazati svoju originalnost, kreativnost te umijeće komuniciranja s kupcima.

Ukupno ostvaren promet na Adventu iznosi 724,00 kn. Sva sredstva prikupljena prodajom proizvoda namijenjena su nabavi materijala za rad zadruge koja su nam sada na početku rada prijeko potrebna. U sljedećoj godini planiramo sudjelovati na Županijskoj smotri učeničkih zadruga te na svim prigodnim aktivnostima organiziranima od strane lokalne zajednice.

Predsjednica učeničke zadruge Nikolina Stanivuković, mag.oec.

 

 

 

 

 

Comments are closed.