Božićni sajam

Dana 20. prosinca 2019. godine u prostoru Ekonomske i birotehničke škole održan jetradicionalni humanitarni božićni sajam na kojem su sudjelovali naši učenici trećih i četvrtihrazreda ekonomista. Uz pomoć predmetnih nastavnika vježbeničke tvrtke, učenici su osmislili i izradili prigodne paketiće, poklone, ukrase, kolačiće, pšenicu i druge proizvode koje su prodavali na sajmu i istovremeno predstavljali svoju vježbeničku tvrtku. Na sajmu je, osim vježbeničkih tvrtki, sudjelovala i učenička zadruga Lucrum čije su ukrase vrijedno izrađivali učenici naše škole koji su članovi zadruge. Hodnicima škole pronio se pozitivan božićni duh, a sav prihod dobiven od prodaje proizvoda uručen je onima kojima je pomoć potrebna.

Matea Kanjka, mag.oec.

_____________________________

Financijska pismenost djece i mladih

Ubrzani razvoj znanosti, tehnološki razvoj te eksplozija informacija uvelike su utjecali na pojedince, mijenjajući njihove potrebe, posao, okruženje i način života. Izložen različitim i brojnim informacijama, život suvremenog čovjeka u 21. stoljeću utjecao je i na pojam pismenosti. Pod tim pojmom danas više ne podrazumijevamo samo sposobnost pisanja i čitanja, već se govori o različitim vrstama pismenosti.

Uz knjižničnu, informacijsku, tehnološku, kritičku, informatičku, medijsku, sve se češće govori i o financijskoj pismenosti kao neophodnom temelju za kvalitetniji život. Teško možemo zamisliti da danas netko može kvalitetno živjeti ako ne zna raspolagati vlastitim novcem, ako ne razumije financijske proizvode, rizike i mogućnosti financijskog tržišta. Važnost financijske pismenosti prepoznata je i uvođenjem međupredmetne teme Poduzetništvo u osnovne i srednje škole te izrade njezina kurikuluma od ove školske godine.

O financijskoj pismenosti učenici naše škole uče tijekom cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja. Kako svoje znanje o financijama prenijeti i drugim učenicima, naročito mlađim osnovnoškolcima, poseban je izazov, kojega su se prihvatili učenici 4. c razreda naše škole i profesorica ekonomske grupe predmeta Biljana Ilkoski. Radionicu pod nazivom Potrebe i želje učenici 4. c održali su prošli tjedan u prvim razredima IV. osnovne škole Bjelovar. Posredstvom knjižničarki obiju škola dogovorene su i neke buduće radionice, a profesorica Ilkoski već osmišljava i radionice za starije učenike. Dobra atmosfera te zadovoljstva najmlađih školaraca vidjela se tijekom cijele radionice, o čemu svjedoče i fotografije.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.

______________________________________________

Kupujmo hrvatsko – na naš način

Nekolicina učenika naše škole odlučila se odazvati natječaju za najbolji literarni rad na temu važnosti kupovine hrvatskih proizvoda, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, točnije Županijske komore Bjelovar.

Prema uputama natječaja, bilo je važno istaknuti zašto je važno kupovati hrvatske proizvode, kako pomoći malim obiteljskim gospodarstvima i obrtima, razmisliti o važnosti promocije domaćih proizvoda i njihovoj neupitnoj kvaliteti.

Ponosni smo na Romana Petrovića, učenika 4.a razreda koji je na tom natječaju, prema ocjeni povjerenstva Hrvatske gospodarske komore, osvojio drugo mjesto. Nagradu su mu uručili dogradonačelnik grada Bjelovara Igor Brajdić, zamjenik župana Bjelovarsko – bilogorske županije Neven Alić te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher.

Time je ime naše škole ponovno spomenuto u kontekstu izvrsnog pripremanja mladih ekonomista u uključivanje u tržište rada i gospodarstvo općenito te stvaranja mladog kadra koji mora biti svjestan kako on sam treba iznjedriti bolju budućnost Hrvatske. To se može upravo kupujući hrvatske proizvode i potpomažući domaće gospodarstvenike.

Bravo, Romane!

Mentorica, Branka Mišir, prof.

_______________________________________________________________________

BORA4A

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je akciju Boranka. Ideja je okupiti volontere koji pomažu u pošumljavanju opožarenih područja Dalmacije. To je do sada najveća takva akcija ikada organizirana u Hrvatskoj i sretni smo što možemo i mi biti dio tog hvale vrijednog projekta.

Učenici 4.a su se odlučili uključiti i pomoći, onako kako znaju i umiju. Nacrtali su borove, fotografiju naše „šume“ pod nazivom BORA4A priložili na web stranicu Boranke, donirali novčiće za sadnice drveća, a potom izradili plakat kojim su pokušali potaknuti i druge učenike naše škole da se priključe ovoj akciji.

Svjesni smo da vatrene stihije ostavljaju iza sebe pustoš i prazninu. Samoj prirodi će trebati puno vremena da se oporavi, a u pitanju je naša zemlja. Za svaki donirani iznos, Savez izviđača Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja te mnogobrojnim volonterima, na opožarena područja sade mladice hrasta medunca, crnog i primorskog bora, pinije, čempresa i raznih grmolikih vrsta. Sretni smo što i mi postajemo dio budućnosti Hrvatske koji svjesno pomaže u izgradnji ljepše Lijepe naše.

Tko zna, možda se za dvadesetak godina sastanemo u šumi na Mosoru kojoj smo pomogli u nastajanju.

Odnosimo se prema prirodi s pažnjom koju zaslužuje.

Branka Mišir, prof.

____________________________________________________________________________

Dan jabuka

Dana 20. listopada 2017. 1.d razred je organizirao štand s kolačima i pitama u povodu Dana jabuka. Dan jabuka obilježili su kolačima i pitama kojima je glavni sastojak bila jabuka, a napravili su i plakat na koji su napisale sve važne informacije o jabukama. Ideju za ovu organizaciju dala je njihova razrednica profesorica Vesna Pavković-Dončević. Pite i kolače isprobali su profesori, ali i naš ravnatelj. Naši učenici vrijedne su uratke sami napravili.

Marija Marinović, 1.d

__________________________________________________________________________

Zelena čistka i u našoj školi

Ekološku akciju “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš “ostvarili  smo 24. travnja 2017. godine čisteći okoliš naše škole. Akcija je koordinirana od strane Grada Bjelovara i komunalne tvrtke “Komunalac”, koji su osigurali volonterima radne/zaštitne rukavice i PVC vreće. U okviru te akcije obilježili smo Svjetski dan šuma (21. ožujka).

Šume su jako važne za naš život jer proizvode vitalan proizvod za život – kisik. Učenici 1.d razreda dobili  su zadatak od profesorice Radmile Popović Kaličanin osmisliti posebne poruke i/ili izreke koje će ispisati na kartone te pomoću užeta objesiti na stabla. Tako su učenici 21. ožujka, sa svojom profesoricom biologije, objesili kartončiće s ekološkim porukama na stabla u okolici škole, a da taj dan ostane zapamćen, snimili su par fotografija za stranicu škole. Zajedničkim radom ispričali su lijepu priču zašto je šuma važna za nas i naš život uopće te koje su posljedice sječe svjetskih šuma te su sebi i drugima osvijestili važnost očuvanja prirode. Poruke pokazuju koliko bismo trebali biti zahvalni što nas priroda trpi takve kakvi jesmo. Moramo je čuvati, jer čist okoliš je presudan za naš kvalitetan i zdrav život. Evo neke od poruka koje su napisane na kartončićima: „Čuvajte šumu jer ona čuva naš život“ , „Šume mogu bez nas, ali mi ne možemo bez šuma“, „Kakav narod – takva šuma“ i još mnoge druge, a evo jedna koja je mene dirnula: „Šume su dom mnogim divnim životinjama – kao što ti ne želiš da tebi netko ruši dom, tako ni životinje ne žele da im ti rušiš njihov“. Nadam se da nas je ova akcija sve potaknula da na šume gledamo na drugačiji način te da ubuduće iskazujemo malo veće poštovanje prema njima – plućima Zemlje.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka, a učenici prvih razreda dobili su od profesorice zadatak izraditi plakate o toj temi. Taj dan je posvećen vodama te se naglašava da je voda opće dobro i osnovno biološko pravo namijenjeno svim živim bićima. Upozorava se da vodu čuvamo, štitimo  od onečišćenja i štedljivo koristimo. Voda je osjetljivi prirodni resurs i osnova za život na Zemlji. Iako je neravnomjerno rasprostranjena na Zemlji (oceani, mora, rijeke, jezera), samo mali postotak otpada na pitku vodu, a važno je naglasiti da svakom šestom stanovniku nije dostupna. Svakodnevno se voda, koja nam je prijeko potrebna za život, za normalno funkcioniranje organizma i higijenske potrebe prekomjerno troši, izložena je onečišćenju te se tretira kao roba na tržištu.

Učenici su i ovoga puta pokazali da mogu i žele promijeniti neke loše navike koje činimo prirodi te pokazati koliko je zapravo trebamo voljeti i čuvati. Iz tih razloga učenici su izradili plakate na temu zaštite prirode, a najbolji su bili izloženi u hodniku škole. Sudjelujući u ovim aktivnostima učenici su mnogo toga naučili, npr. kako i na koje se sve načine zagađuje voda te što možemo kao „zajednica“ svakodnevno učiniti da bi se to promijenilo i kako bi naša divna planeta ostala zauvijek čista jer voda je stanište mnogim životinjama te ako je ona zagađena, automatski su ugroženi i njeni stanovnici. Zato nemojmo zagađivati prirodu, jer sve što ona ima i što je stvoreno od prirode, kao i ona sama, neprocjenjivo je blago!

Petra Kalinić, 1.d

koordinatorica Akcije :

Radmila Popović Kaličanin, prof.

___________________________________________________________________________

Maskenbal

Povjerenstvo u sastavu Petra Kovačević, prof., Ivana Vrabac, 1. b, ravnatelj Vojislav Kranželić, prof.

Ovogodišnji školski maskenbal održan je 28. veljače 2017. u atomskom skloništu. Svoje maske publici je predstavilo 5 razreda, a to su: Snjeguljica i devet patuljaka, 1. d; Modna revija, 2. a; Supertalenti, 2. b; Porod, 3. a i Mafija, 3. d. Povjerenstvo za odabir najbolje maske (profesorica Petra Kovačević, Ivana Vrabac iz 1. b i ravnatelj Vojislav Kranželić, prof.) jednoglasno su utvrdili da je prvo mjesto osvojio Porod, odnosno učenici 3. a razreda. Drugi su učenici 2. b i njihovi Supertalenti, a 3. d i njihova Mafija osvojila je 3. mjesto. Čestitamo učenicima na dobrim idejama te zahvaljujemo na odličnoj zabavi koju su nam pripremili!

Pobjednici maskenbala su učenici 3. a koji su prikazali svoje viđenje poroda
Supertalenti, 2. b
Mafija, 3. d
Modna revija, 2. a
Snjeguljica i devet patuljaka, 1. d

_______________________________________________________________________

Dan zaljubljenih

Kad se ljubi, sve ima još više smisla, rekao je poznati književnik Paolo Coelho, a s time su se složili i svi oni koji su na Valentinovo u atomskome skloništu naše škole uživali u već tradicionalnoj priredbi. Središnji dio programa i ovaj su put upotpunili mladi pjesnici koji su na ovogodišnjem školskom natječaju za najljepšu ljubavnu pjesmu poslali svoje uratke. Zanimljivo je da su ove godine i prvo i treće mjesto u pisanju ljubavne poezije zauzeli mladići, dok su prijašnjih godina većinom djevojke slale svoje pjesme.

Tako je ove godine 1. mjesto zauzeo Patrik Petak (2. c), 2. mjesto Roberta Krvajica (4. c), a 3. mjesto Roman Petrović (2. a razred). Nakon što su pročitali svoje pjesme, ravnatelj Vojislav Kranželić uručio im je poklone. Kako je 14. veljače i Međunarodni dan darivanja knjige, najbolji su pjesnici ove godine, uz neizostavne slatkiše, nagrađeni knjižicama s citatima o ljubavi.

Ovogodišnji program vodile su Matea Kutnjak i Petra Bošnjak iz 3. d, a sve su dodatno uljepšali školski bend te učenici 3. d razreda s veselom predstavom o različitim ljubavnim zgodama i nezgodama u kojima se dvoje mladih ljudi mogu naći. Učenike je pripremio Marko Dragičević, prof.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.


______________________________________________________________________________________

Zbornik – LiDraNo 2017.

__________________________________________________________________________

Sjećanje na Vukovar

vukovar-priredba-048Poput pravih domoljuba, i u našoj se školi održavao prigodni program u povodu 25. obljetnice okupacije Grada Heroja – Vukovara.

U prostorijama atomskoga skloništa, u četvrtak 17. studenoga, Ljubica Tomić, učenica 2. d razreda, podsjetila nas je na dane okupacije, nemilosrdne napade jugočetničkih formacija  i junačko držanje žitelja Vukovara.vukovar-priredba-054

Zatim je uslijedio svečani recital u kojem su učenice Antonija Milaj, Magdalena Žabić, Josipa Ana Radić, Klara Čepo i Antonija Aščić  kazivale ulomke  iz djela Siniše Glavaševića „Priče iz Vukovara“, Željke Jurić „Moja rijeka suza“ te Marijana Gubine „260 dana“. Program su obogatile učenice Maja Šijić sviranjem gitare, a Antonela Lovreković i Josipa Ratkovac pjevajući “Lupi petama“. Za svečano ozračje su se pobrinuli i članovi tamburaškog sastava “Kobra“ koji su nam izveli pjesmu „Vukovar, Vukovar“. Gromoglasnim pljeskom publika je nagradila naše pjevačice Danijelu Jozić, Danijelu Mileković, Doru Kolaric i Josipu Ratkovac te tamburaše u sastavu Luka Bednaić, Dominik Gorša, Frano Kodrnja i Marko Perković za izvedbu pjesme „Ne dirajte mi ravnicu“.

vukovar-priredba-074

Pjesmom „Lijepa li si“, koju su na kraju otpjevali svi izvođači zajedno s publikom, završila je naša priredba.

Željka Crnković, prof.

________________________________________________________________________________________

Dan kravate u našoj školi

Dan kravate 029Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.
Hrvatski sabor 2008. godine iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada, a ove smo ga godine u petak 17. listopada 2014. obilježili i u našoj školi. Učenici su se rado odazvali pozivu da taj dan oko vrata stave kravatu ili maramu, što smo i zabilježili fotoaparatom.

Dan kravate 006Dan kravate 003Dan kravate 014Dan kravate 036Dan kravate 009___________________________________________________________________________________________

Život kao pustolovina

MARAS I SEKELJ 054„KADA ME NETKO PITA ODAKLE SAM, JA ODGOVARAM DA PRIPADAM SVIJETU.“ (Tibor Sekelj)
Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar priključila se trodnevnom projektu pod nazivom „Esperantisti Bjelovara svome gradu“ koji se održavao od 20. do 22. rujna 2014., a čiji je zemlja partner ove godine bila Mađarska.
Svoj doprinos dali smo organizacijom programa pod nazivom „ŽIVOT KAO PUSTOLOVINA“ u prostoru školske knjižnice. Ovim programom smo predstavili život i djelo Tibora Sekelja te promociju njegove knjige „ Od Patagonije do Alaske“.
U realizaciji programa sudjelovao je naš ravnatelj prof. Vojislav Kranželić (koji je vodio program i pobrinuo se oko cjelokupne realizacije), profesorice Blaženka Urh (koja je sva događanja vrijedno fotografirala), Biljana Ilkoski (koja je izradila prekrasan plakat), naša knjižničarka Alica Bačeković Pavelić (kao tehnička podrška), moja malenkost (izradila sam prezentaciju s pregledom putovanja T. Sekelja), Dunja Šverko (koja je pročitala ulomak njegove pjesme „Posjećujem svoju farmu“ na esperantu) te učenici Mateo Jukić i Martina Malčić iz 4.c razreda koji su izveli ulomak iz njegove pjesme „Posjećujem svoju farmu“ kao i citate iz knjiga Tibora Sekelja (hvala prof. Milici Šepak Barić koja ih je pripremala).MARAS I SEKELJ 059
Svojom prisutnošću nas je počastila udovica gospodina Sekelja, gđa Erzsebet koja nam je iz svoga kuta ispričala svoj život s Tiborom Sekeljom te je na kraju programa zdušno odgovarala na pitanja naših učenika.
Program su uveličali i članovi Društva esperantista Bjelovar, gospodin Josip Pleadin, gđa Zdenka Polašek, gospodin Franjo Forjan te učenici naše škole.
Za one manje upućene u život i djelo Tibora Sekelja, teško je njegov životni put sažeti u svega nekoliko rečenica. O gospodinu Tiboru mogle bi se napisati knjige i knjige.
Riječ je o neumornom svjetskom putniku, poliglotu (učio je preko 25 jezika), pravniku, kiparu, snimatelju, putopiscu, esperantistu, književniku, redatelju…
MARAS I SEKELJ 055Gospodin Sekelj proputovao je sve kontinente (osim Antarktike). Putovati je počeo još davne 1939. kada je dospio u Argentinu u kojoj je živio 15 godina, proputovao je gotovo sve države Latinske Amerike (družeći se s plemenima i upoznajući njihov način života). Posjetio je Aziju (Kinu, Nepal, Japan, Izrael, Rusiju, Mongoliju…), Australiju te Papuu i Novu Gvineju, istok Angloamerike, sve europske države (osim Islanda i Albanije) te brojne afričke države u sklopu „Karavane prijateljstva“. Proputovao je ukupno 98 država svijeta.
Sva njegova putovanja imala su za cilj upoznati se i družiti s običnim, malim, nepoznatim ljudima (vjerojatno su ga zato posebno fascinirali susreti s plemenima Amazonasa, Afrike, Papue, Novog Zelanda). Sa svojih putovanja donosio je različite predmete poput pokrivala za glavu, glazbenih instrumenata i drugo koji su izloženi u Gradskom muzeju u Subotici ( Vojvodina).
Ovaj veliki čovjek osobito je radio na populariziranju i širenju međunarodnog jezika – esperanta. Bio je član svjetskog esperantskog saveza, utemeljitelj Udruženja esperantskih književnika… Neumorno je pisao , neke od najpoznatijih knjiga su mu : „ Od Patagonije do Alaske“, „Oluja na Aconcagui“ , „ Kumevava sin prašume“…, pisao je i pjesme.
Životni put Tibora Sekelja završio je u Subotici 1988. godine, a njegove pustolovine i priče žive u njegovim prijateljima koje je stekao u cijelom svijetu.

Radmila Radić Parlov, prof.

_______________________________________________________________________________________

“Zelena čistka” u našoj školi

P104063726. travnja 2014. u Hrvatskoj je već treći put organizirana akcija „Zelena čistka“, koja je dio globalne akcije World Cleanaup 2014 (Očistimo svijet 2014). Cilj ove akcije je ukloniti što veće količine ilegalnog otpada u jednom danu, a u njoj je prošle godine sudjelovalo preko 8 milijuna volontera iz preko 100 zemalja, uključujući i Hrvatsku. Budući da je akcija edukativnog karaktera, ove su se godine u nju uključili i učenici naše škole.
Uz pomoć domara Boška i spremačice Ankice, u petak 25. travnja 2014. učenici 1. d razreda te profesorica Radmila Popović-Kaličanin čistili su okoliš oko školske zgrade. Sudjelovanjem u ovoj akciji nastojali smo kod učenika podignuti svijest o odlaganju otpada te očuvanju okoliša koje je naše zajedničko dobro.

P1040633_________________________________________________________________________

Dan frankofonije u našoj školi

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrvi puta, ne samo u našoj, Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar, već i u našemu gradu, obilježava se Dan frankofonije kroz poeziju, pjesmu, ples te znanje o francuskoj kulturi.

Iako se diljem svijeta taj dan obilježava 20. ožujka, u našoj je školi prigodni program održan u četvrtak 27. ožujka 2014. u zajedničkoj školskoj knjižnici. Kako se naša škola nalazi u istoj zgradi s još četiri škole, u programu su sudjelovali i učenici Komercijalne i trgovačke škole, Medicinske škole, Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole te naši učenici. U pripremi programa ideja vodilja bila je upoznati i objasniti učenicima značenje pojma frankofonije, dakle senzibilizirati nefrankofonu učeničku populaciju za francuski jezik i francusku kulturu.

Program su vodile učenice naše škole Mirna Skokan i Tereza Jozić iz 4. d, a uljepšan je pjesmama na francuskome jeziku koje su izveli učenici naše škole (učenici 3. d razreda te Filip Petrik i Tanja Begović, 4. c) i učenice Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar (Andreja Djak i Linda Favro).

Zatim je uslijedio najuzbudljiviji trenutak u kojemu su učenice i učenici iz naših četiriju škola  pokazali  svoje znanje u poznavanju francuske kulture. U kvizu su sudjelovale četiri mješovite skupine koje su sačinjavali po jedan predstavnik iz svake škole. Kviz se igrao sistemom ispadanja – pobjednici prvoga dvoboja ušli su u finale s pobjednicima drugoga. Nismo zaboravili citirali Pierrea de Coubertina  da je „bitno sudjelovati, a ne pobijediti!“OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenici koji su sudjelovali u kvizu bili su raspoređeni  u četiri skupine „Les jaunes“, „Les bleus“, „Les roses“ i „ Les vertes“. „Les roses“ je grupa  koja je pobijedila, a u njoj su bili sljedeći učenici: Vinko Milican EBB, 4.d, Marijana Grbaš MED, 3.b, Nikola Injić TUPŠ, 3.a i Antonijo Borovec KTŠ, 2.a. Čestitke pobjednicima!

Kako ne bismo umanjili značaj ostalih kvizaša, spomenut ćemo da su boje Komercijalne i trgovačke škole branili Matteo Brnada, Marko Markaj te Ana Marija Milardović (učenici 2.a); Medicinske škole Tea Đurišević, Tina Berc te Elena Rabić, sve tri učenice iz 3.b. Turističko-hotelijersku školu su predstavljali Kristijan Mesarek 3.a, Lucija Popović 2.a i Melani Turk 4.b, a školu domaćina su predstavljali Matea Fegeš, Hrvoje Janči i Tea Mikulić, učenici 4.d. Svi su sudionici kviza dobili i simbolične poklone koje su im pripremile knjižničarke četiriju škola.

Nakon kvizomozgalice, uslijedio je još recital učenica Kristine Baranašić i Petre Kuček  iz TUPŠ-a, a ako se u životu najljepše i najslađe čuva za kraj, tako je i naša priredba završila plesom kankan u izvedbi učenica EBB-a Kristine Čibarić, Ivane Pavlović i Lucije Rodić, 3.d.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenice su za program obilježavanja frankofonije pripremale profesorice Marijana Hrelja i Ljiljana Hopek iz TUPŠ-a te Željka Crnković iz EBB-a, koja je ujedno bila i glavna organizatorica cjelokupnoga programa.

Željka Crnković, prof.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA_____________________________________________________________________________

Maskenbal u našoj školi

_MG_7073Ovogodišnji maskenbal održan je u utorak 4. ožujka 2014. u atomskome skloništu. _MG_7083

Povjerenstvo za odabir najbolje maske (ravnatelj Vojislav Kranželić, prof., Željka Crnković, prof., Karla Žufika, 1.d i Mario Dokić, 1.c) odlučili su da su najbolji scenski nastup pod maskama, pod nazivom Snježanini anđeli, imali učenici 4.a pa je njima dodijeljena 1. nagrada. Drugu su nagradu osvojili Romi iz 2.d razreda, a treću Gay svadba (4.d). Program je upotpunila odlična svirka našega školskoga benda (Mario Marinković, 2.b, Dijana Šuflaj, 3.a, Matej Ćurić, 3. a, Bernard Kraljić, 3.b) , a voditelj programa bio je Matej Ćurić. Naš školski fotograf Jan Ružić iz 4.b fotografirao je sve maske, a organizatori ovoga maskenbala bili su ravnatelj Vojislav Kranželić, prof., Marko Dragičević, prof. i pedagoginja Snježana Bjelovarac-Hrestak, prof._MG_7065

_MG_7057_MG_7052_MG_7042_MG_7041_MG_7050

_______________________________________________________________________________________________________________________
Valentinovo, 14. veljače 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa ovogodišnjem školskom natječaju za najljepšu ljubavnu pjesmu Vijeće učenika naše škole odabralo je tri pjesme triju djevojaka, i to sljedećim redom:

1. mjesto – Diana Bisaku, 1. d

2. mjesto – Roberta Krvajica, 1. c

3. mjesto – Margareta Lovrić, 1. a

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagrade je učenicama uručio ravnatelj Vojislav Kranželić, prof., a program su za ovogodišnje Valentinovo vodili učenici 3. c, Samanta Bučaj i Mateo Jukić, koji su i kazivali prigodnu poeziju. Uz njih su nastupili i Martina Malčić i Jelena Karan, također iz 3. c razreda. Uz školski bend, koji je i ovaj put zatresao školsko atomsko sklonište, učenici 2. d i 3. d razveselili su učenike svojom verzijom poznate Sofoklove tragedije Antigona.

Učenike su za nastupe pripremali Marko Dragičević, prof. i Milica Šepak Barić, prof., a program su organizirali Vijeće učenika, uz podršku pedagoginje Snježane Bjelovarac-Hrestak te knjižničarke Alice Bačeković Pavelić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA_________________________________________________________________________________________________________

Zbornik – LiDraNo 2014.

____________________________________________________________________________________________________________

Županijska smotra učenika srednjih škola LiDraNo 2014.

PAL-6214-040-AntigonaEkonomska i birotehnička škola Bjelovar ove je godine bila organizator županijske smotre učenika srednjih škola LiDraNo 2014. Smotra je održana u četvrtak 6. veljače 2014., a okupila je 55 učenika iz deset srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije. U scenskom dijelu programa izvedeno je 12 točaka, i to 7 pojedinačnih scenskih nastupa te 5 skupnih scenskih ostvarenja. Prosudbeno povjerenstvo za scensko stvaralaštvo za državnu je razinu predložilo dramsku igru Mi kovati budućnost koju su izveli učenici naše škole, a koju je s učenicima uvježbao profesor Marko Dragičević. Od pojedinačnih scenskih ostvarenja na državnu je razinu upućena učenica Ines Topalović iz Gimnazije Bjelovar, kojoj je mentorica Ivana Črnelč, prof.PAL-6214

Na županijsku je razinu ove godine pristiglo i 11 literarnih radova, a zeleno svjetlo za dalje dobila su tri rada triju djevojaka: Sare Zadro (mentorica Marina Šramek, prof.) i Laure Novak (mentorica Mirjana Maretić, prof.) iz bjelovarske Gimnazije te naše Petre Jozić iz 4. d (mentor Marko Dragičević, prof.).

Na državnu je smotru i ovaj put predložen već legendarni Trythonus, školski list Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar te digitalni školski list Ekonomske i turističke škole Daruvar. Od dva novinarska rada koja su pristigla na županijsku razinu, oba su upućena na državnu smotru, a radi se o reportaži Dominika Šabića iz Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar (mentorica Alida Sokolović, prof.) te o radu Mirne Mandić, učenice Srednje škole „August Šenoa“ iz Garešnice (mentorica Ankica Kermeci, prof.).

_PAL-6214-166-Izborna povjerenstva-___________PAL-6214-176____________________________________________________________________________________

Dan škole

P104019726. travnja 2013. (petak) obilježili smo Dan škole. Uz već tradicionalne sportske sadržaje (odbojku i nogomet) te svečanu školsku priredbu, vrlo posjećeno i interesantno bilo je predavanje profesorice Anite Blažeković o Grčkoj i Efesu te predstavljanje njemačko-hrvatskog rječnika naše profesorice Snježane Krznarić. Ove smo godine za Dan škole odlučili otvoriti vrata svima zainteresiranima za našu školu te smo ugostili osnovnoškolce iz bjelovarskih osnovnih te nekih škola iz okolice Bjelovara, a koje ubrzo čeka ozbiljan i odgovoran zadatak – odabrati i upisati srednju školu. P1040235

Kako bismo im pokazali koje aktivnosti i sadržaje pružamo, pripremili smo im brošuru o školi te u hodniku na drugom katu predstavili ono čime se ponosimo – vježbeničke tvrtke, izdavačku djelatnost škole (ljetopise, biltene…) te knjige naših profesorica koje se nalaze u školskoj knjižnici. Učenicima je interesantna bila i izložba literature iz područja informatike koja se koristila prije dvadesetak godina te izložba fotografija koje prikazuju značajne školske događaje tijekom ove školske godine.

P1040247

________________________________________________________________________________________________

Valentinovo

Zaljubljena srca naših učenika te dobra svirka školskoga banda zatresla su u četvrtak 14. veljače 2013. školsko atomsko sklonište. Kao i prethodnih godina, i ove smo proslavili Valentinovo te odabrali najljepše ljubavne pjesme. Predstavnici Vijeća učenika te profesor Marko Dragičević odlučili su da je najljepšu ljubavnu pjesmu ove školske godine napisala Katarina Varjačić iz 1. c razreda. Slijedi je Martina Malčić, 2. c, a treće mjesto pripalo je Mihaeli Bujan iz 2. a razreda. Jedini pjesnik ove je godine bio Dominik Šabić iz 1. d koji je, što zbog dobre pjesme, što zbog hrabrosti da se prijavi na natječaj za najbolju ljubavnu pjesmu, dobio posebnu nagradu za najboljeg pjesnika. Cjelokupan program uljepšali su mladići iz školskoga banda koju se oduševili izvedbama ljubavnih pjesama te učenici sa svojim scenskim nastupima: Mateo Jukić, 2. c; Dijana Ramljak i Bruno Marić iz 4. c; Kristina Milaj, 4. d. Učenike su za nastupe pripremili profesorica Milica Šepak Barić te profesor Marko Dragičević, a u organizaciji programa pomogle su im pedagoginja Snježana Bjelovarac-Hrestak te knjižničarka Alica Bačeković Pavelić.

____________________________________________________________________________________________

Maškare, ča mogu maškare…

Već tradicionalan maskenbal te odabir najbolje maske u našoj se školi održao i ove školske godine. U utorak 12. veljače 2013. u atomskom je skloništu vladala prava fašnička gužva. Iako su se prijavile samo četiri grupe maškara, smijeha nije nedostajalo. Pobjedu su odnijeli „Svatovi“ iz 3. b, slijede „Frajle“ iz 3. a, te „Gitak TV“ (1. d) i „Harem“ iz 2. d. Program je vodila Maja Kristić (4. c), a veselu je atmosferu upotpunio, kao i uvijek, naš školski band.