Brojnim aktivnostima obilježen Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
Na inicijativu Europske komisije od 5. do 9. prosinca 2016. obilježen je Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Glavni cilj pokretanja brojnih aktivnosti tijekom Tjedna je strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učiniti privlačnijim kroz razna događanja koja su se održavala u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Sudionici Tjedna imali su priliku razmijeniti primjere izvrsnosti s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, inovativne nastavne prakse, uspješne strukovne programe koji potiču naukovanja, primjere učenja na radnome mjestu, usavršavanja i prekvalifikacije te održivih partnerstava između poduzeća i obrazovnih ustanova.

Ovogodišnjem se Europskom tjednu strukovnog obrazovanja brojnim i raznolikim aktivnostima pridružila i Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar. Učenici 4. a i 4. b, zajedno s profesoricom Biljanom Ilkoski, pripremili su i u školskome hodniku postavili dvije izložbe pod nazivom Povijesni razvoj ekonomske misli te Povijesni razvoj hrvatskog novca, ukazujući pritom na značajne osobe i događaje koji su utjecali na razvoj ekonomske znanosti te hrvatskoga novca. Još jednu izložbu, i to o značajnim ženama u poduzetništvu, pripremili su učenici 4. d s profesoricom Aleksandrom Hohnjec.
Jedno od važnih znanja koje moraju steći budući ekonomisti jest izrada poslovnoga plana, a u izradi te prezentaciji svojih planova okušali su se učenici trećih i četvrtih razreda, uz mentorstvo profesorica Nikoline Stanivuković, Viviane Vuković, Gordane Šostarec i Biljane Ilkoski. Na Humanitarnom božićnom sajmu učenici su nudili proizvode koje su izradili učenici trećih i četvrtih razreda na nastavi vježbeničkih tvrtki. Svoje proizvode ponudili su i učenici 4. d razreda, koji su s profesoricom Vesnom Pavković-Dončević  i učenicima iz V. osnovne škole izradili mnoštvo božićnih ukrasa. Sav prihod dobiven od prodaje proizvoda namijenjen je onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Da i osnovnoškolci mogu biti poduzetni, pokazali su nam naši gosti, učenici Osnovne škole Veliko Trojstvo koji su predstavili svoju učeničku zadrugu.

Učenicima vrlo interesantna aktivnost, u našoj školi prvi puta organizirana, bio je tzv. business café – organizirano druženje malih poduzetnika i onih koji to žele postati. Kako se gotovo 57% poslova na prostoru jugoistočne Europe, pa tako i Hrvatske, sklapaju uz kavu, nametnula se ideja da takav oblik druženja s poduzetnicima organiziramo i u našoj školi.  Svoja iskustva, savjete, znanja i informacije s učenicima su podijelili naši bivši učenici – Marija Zlatić i Ivan Vinković te gospodin Dražen Babić, a razgovor s poduzetnicima održan je u školskoj knjižnici koja je uređena u stilu caffe bara. Učenici su odlično prihvatili i ocijenili ovakav, pristupačniji i neposredniji oblik komunikacije s poduzetnicima, a za organizaciju business caféa zaslužne su profesorice Blaženka Urh i Alica Bačeković Pavelić.

Budući da je sve aktivnosti tijekom Tjedna trebalo zabilježiti i na engleskome jeziku, važne su informacije, a za potrebe Europske komisije, na engleski jezik prevele profesorice Smiljka Bujić, Sonja Ognjačević i Ljiljana Srebrenović.

Alica Bačeković Pavelić, prof. i dipl. bibl.