„Na granici mogućeg“

Carnetova korisnička konferencija CUC 2019 pod nazivom „Na granici mogućeg“ održana je ove godine u Šibeniku od 6. do 8 studenoga. U mnoštvu zanimljivih interaktivnih izlaganja, znanstvenih radova, radionica i oglednih sati svoje mjesto je našlo i interaktivno izlaganje o Hammurabiju. Hammurabije simulator programske podrške za vođenje sudske pisarnice. Izrađen je kao pojednostavljena simulacija postojećeg digitalnog sustava koji se koristi u našem pravosuđu. Osmislile su ga  i predstavile na konferenciji naše profesorice Blaženka Urh i Vesna Pavković-Dončević, a programirao mladi asistent s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Juraj Dončević. Profesorice su prikazale u izlaganju kako se kroz uloge u pisarnici koje se mogu učeniku dodijeliti unutar programa učenik priprema za rad u digitalnom okruženju, a nastavnik ima kontrolu izvršenih zadataka.Aplikacija je izazvala veliki interes i puno pitanja na koja su morale odgovoriti. Naravno da te aplikacije ne bi bilo bez suradnje s djelatnicima sudskih pisarnica i sudaca bjelovarskih sudova. Zahvaljujemo im na tome. A na samoj konferenciji imali smo veliku podršku prisutnih kolega i kolegica iz Bjelovara. Hammurabi ima i svoju stranicu, hammurabi-ebb.site . Na njoj se može preuzeti aplikacija i isprobati do 31.12.2019. Kako uspješne ideje uvijek rađaju nove ideje, tako je već u začetku i ideja proširenja aplikacije. Nadamo se da će nam u tome pomoći i anketa koju su ispunjavali prisutni poslije izlaganja.

Vesna Pavković-Dončević, dipl ing.

______________________________________________________________________________

Prvi savjetnički posjet

Danas, 8. studenoga 2019., posjetile su nas učiteljica Danijela Šajtar i profesorica Nikolina Marinić u sklopu prvog savjetničkog posjeta školi unutar provođenja kurikularne reforme –  Škole za život.

Kroz predavanja i radionice, pokušale su nam razjasniti nedoumice i odgovoriti na pitanja te ukazati  na novosti koje donosi kurikularna reforma, skrenuti pozornost na važnost i načine kako provesti aktivno učenje te kroz radionice približile tri razine vrednovanja, važnost pravovremene kvalitetne povratne informacije i izradu rubrika.

Stručnom skupu je prisustvovalo tridesetak nastavnika naše škole koji su svojim aktivnim sudjelovanjem pokazali da zajedno možemo doći do konstruktivnih svrsishodnih rezultata.

Branka Mišir, prof.

________________________________________________________

CUC20 – mreža ideja

CARNET-ova korisnička konferencija pravo je mjesto za upoznavanje novih trendova u nastavi, razmjenu informacija, znanja i iskustava te razvoj suradnje osoba koje imaju doticaj s IKT-om u nastavi.

Namjena CUC-a je okupljanje CARNET-ovih korisnika i sudionika, a ove je godine to bilo u Šibeniku, u Amadria hotelima, od 21. do 23. studenoga.

Naše profesorice, Vesna Pavković Dončević i Branka Mišir, su imale sreću i mogućnost stručno se usavršavati u pozitivnom ozračju, izvrsnoj radnoj atmosferi i odličnom društvu gdje su saznale mnogo o e-školama, projektu CRISS u kojeg je i naša škola uključena, novim alatima, tehnologijama i programima koje možemo koristiti u nastavi.

Idemo u korak s vremenom i učimo za kvalitetniju budućnost i zadovoljstvo naših učenika.

Vesna Pavković Dončević, prof. i Branka Mišir, prof.

__________________________________________________________________________________________

Napredovanje naše profesorice

Ove je školske godine naša draga kolegica, profesorica Milica Šepak Barić, promovirana u savjetnicu. Do sada je bila mentorica, a već godinama kvalitetno obrazuje učenike i kao profesorica i kao razrednica, pomaže mlađim profesorima koji trebaju položiti stručni ispit te aktivno vodi dramsku skupinu. Viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Gea Cetinić, ove je školske godine prisustvovala nastavnom satu koji je održala profesorica Milica Šepak Barić te, nakon uvida u administraciju, donijela odluku da profesorica Milica Šepak Barić napreduje iz mentorice u savjetnicu i time potvrdila kvalitetu njezina rada.

________________________________________________________________________________________

„Četiri skoka do poduzetnika“

Seminar „Četiri skoka do poduzetnika“ u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održan je 17. studenoga 2017. u prostorijama naše škole, a namijenjen je nastavnicima koji predaju predmet Vježbenička tvrtka. Na seminaru je sudjelovalo dvadeset i sedam nastavnika iz Splita, Poreča, Preloga, Valpova, Daruvara, Požege, Bjelovara, Đurđevca, Koprivnice, Rijeke, Novog Marofa, Kutine, Zaprešića, Varaždina, Vrbovca, Ivanić Grada i Križevaca. Seminar su održale nastavnice Vesna Pavković-Dončević, dipl. ing. i Blaženka Urh, dipl.oec.

Polaznici su naučili kako koristiti dio mogućnosti Google diska te su ga koristili u interaktivnom radu na zadacima na seminaru. Radilo se na pravilima dobrog prezentiranja, procjeni poduzetničkih osobina i kreiranju dobre poduzetničke ideje, analizi vježbeničke tvrtke te izradi poslovnog plana. Dio materijala za rad i svi radovi sudionika na seminaru dijelili su se u oblaku.

Uz lijepo druženje i puno rada brzo je prošlo sedam sati seminara, a polaznici su se, nadamo se, zadovoljni  vratili svojim kućama. Svi materijali sa seminara ostali su im dostupni na internetu i mogu ih preuzeti koristeći na seminaru stečena znanja.

__________________________________________________________________________________

Napredovanje naše profesorice

Snjezana Krznaric

Cijenjeni učenici/e i roditelji, s ponosom vas obavještavamo da je naša profesorica njemačkoga jezika, Snježana Krznarić, odlukom ministra svečano promovirana 28. lipnja 2013. u zvanje profesorice – mentorice. Srdačne čestitke našoj profesorici i puno uspjeha u radu žele sve njezine kolegice i kolege, učenici i učenice!

Napredovanje naše profesorice

milica2Cijenjeni učenici/e i roditelji, s ponosom vas obavještavamo da je naša profesorica hrvatskoga jezika, Milica Šepak Barić, odlukom ministra svečano promovirana 7. prosinca 2012. u zvanje profesorice – mentorice. Srdačne čestitke našoj profesorici i puno uspjeha u radu žele sve njezine kolegice i kolege, učenici i učenice!

Stručno usavršavanje profesora strukovnih predmeta

matijevic 014„Izrada operativnih planova i programa za strukovne predmeta“ naziv je predavanja koje je 27. studenoga 2012. u čitaonici školske knjižnice Ekonomske i birotehničke škole održao dr. sc. Milan Matijević, redovni profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Predavanje je bilo  namijenjeno profesorima srednjih strukovnih škola Grada Bjelovara, a organizirali su ga Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar i Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar.

Da je tema predavanja aktualna, potvrđuje šezdesetak profesora koji su mu nazočili. Osim što su dobili informacije o izradi operativnih planova i programa, profesori su imali priliku postaviti pitanja o konkretnim problemima u nastavi na koja im je profesor Matijević odmah i odgovorio.

Županijsko stručno vijeće učitelja i nastavnika geografije u našoj školi

ZSV geografaNaša je škola 20. studenoga 2012. bila domaćin Županijskom stručnom vijeću učitelja i nastavnika geografije te je u našoj školskoj knjižnici održan stručni skup u trajanju od 4 sata. Skupu je nazočilo tridesetak učitelja i nastavnika iz naše županije, a na samome ih je početku pozdravio ravnatelj naše škole, profesor Vojislav Kranželić. O aktualnom građanskom odgoju i mogućnostima korelacije s geografijom govorila je Tanja Horvat, profesorica geografije iz Zagreba, a predavanje „Putovanje Crnom Gorom“ pripremili su profesori Vlasta i Siniša Franković. Simulaciju nastavnog sata pod naslovom „Putovanje kroz Afriku“ u učionici gospodarskog praktikuma održala je profesorica Vesna Janko iz Druge osnovne škole Bjelovar, koja je pokazala mogućnosti korištenja digitalnih nastavnih materijala izrađenih u wikiju (Wikispaces.com) te ostale mogućnosti korištenja interneta u nastavi geografije.